Jesteś tutaj: hotelhr.pl > Zasady pakowania > Plecaki na wycieczki

Kuchnia hiszpańska

Chociaż potocznie mówi się o kuchni hiszpańskiej, jak o całości, błędem jest zakładanie, że w całej Hiszpanii jada się jedno i to samo. Praktycznie każdy region ma własne kulinarne osiągnięcia, o czym można przekonać się wybierając się w podróż po kraju. Jak przystało na kuchnię z półwyspu, potrawy hiszpańskie często składają się z owoców morza. Jest to szczególnie widoczne na północy, ponieważ właśnie tam jada się wiele elementów wprost z Oceanu Atlantyckiego. Dodatkowo w regionie tym można zjeść doskonały nabiał, budzący ochotę na więcej. Jeżeli na wycieczkę pojedzie się na południe kraju, wówczas odkryje się w hiszpańskiej kuchni arabskie dodatki. Południe Hiszpanii było przez lata pod wpływem Arabów z drugiej strony cieśniny gibraltarskiej, więc w serwowanych na południu potrawach można znaleźć echo tych wpływów. Sprawia to, że jedzenie jest bardziej wyraziste. Jednym z najbardziej znanych dań, które w różnych wersjach jest faktycznie podawane w całej Hiszpanii jest paella. Bazą tej potrawy jest ryż i szafran, jednak poza nim są jeszcze inne dodatki uzależnione od smaku i regionu, czyli mięso królika, owoce morza, warzywa lub drób, dzięki czemu paella zawsze smakuje nieco inaczej.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.