Jesteś tutaj: hotelhr.pl > Podróże po Ameryce Południowej > Wycieczka – Meksyk

Lokalne potrawy i produkty

Wyjazd na wakacje bez próbowania lokalnych przysmaków to tak naprawdę nie wyjazd. Jaki ma sens wybierać się w odległe miejsca, skoro chce się ciągle widzieć i jeść to, co już znane. Istotnie, jeżeli kosztowanie kuchni lokalnej wiązałoby się z koniecznością wydawania dużej ilości pieniędzy można ograniczyć się do tanich przysmaków albo jednej większej uczty, jednak wyjazd i marudzenie, że nie ma za granicą tego, co jest znane z własnej kuchni to błąd. Poznawanie zwyczajów kulinarnych, smaków kulinarnych innych narodowości to w pewnym sensie klucz do zrozumienia danej kultury. Każda posiada swoje codzienne dania, dania odświętne, wykonywane czasami, potrawy, które jada się w określonych regionach i związane są one z daną kulturą, z historią, z tożsamością. Zawsze wybierając się na wakacje trzeba postawić przed sobą cel, żeby poznać jak najwięcej nowego miejsca. Jeżeli chcesz tylko siedzieć w hotelu, narzekając na szwedzki stół, to czy jest sens wydawać na to pieniądze. Znacznie korzystniejsze jest wyjście na miasto, pójście na targ i kosztowanie lokalnych przysmaków, żeby poznać lokalny koloryt.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.