Jesteś tutaj: hotelhr.pl > Podróże po Ameryce Południowej > Brazylijski karnawał

Owoce morza Warszawa

Owoce morza nieśmiało trafiają na polskie stoły, choć nadal w dość ograniczonym zakresie. Wynika to z jednej strony z dość ograniczonych możliwości dotyczących dostania owoców morza w sklepach, z drugiej z braku praktyki w ich przyrządzaniu. O ile jeszcze małże, kraby i krewetki bywają przygotowywane albo dodawane do innych potraw, o tyle inne stworzenia morskie byłyby problemem. W związku z tym, jeśli chce się naprawdę spróbować tego, co oferuje morze najlepiej spróbować kuchni japońskiej, koreańskiej, chińskiej, które obfitują w zaskakujące przysmaki. Można pokusić się o stwierdzenie, że z morza jedza oni niemal wszystko. Na straganach z ulicznym jedzeniem, które są dla wszystkich trzech krajów bardzo charakterystyczne można otrzymać dowolne morskie żyjątka przygotowane zarówno w prosty, jak i zaskakujący sposób. Grillowane ośmiornice, krewetki, ryby, kawałki homarów, krewetki giganty w sosach, rozgwiazdy w panierce, algi, jako pełnoprawny posiłek, jak również jako dodatek do innych dań, zupę z alg. Wszystko to jest dla Europejczyka zaskakującym menu, jednak w większości są to bardzo zdrowe potrawy i przekąski, które zapewniają Azjatom wiele zdrowia.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.