Jesteś tutaj: hotelhr.pl > Zasady pakowania > Bagaż podróżnika

Podróże kulinarne

Podróżowanie i próbowanie lokalnych przysmaków to prawdziwa przyjemność, jednak nie oznacza nie przestrzegania żadnych zasad. Dotyczy to przede wszystkim wyjazdów poza Europę, gdzie nie ma się już tak wysokiej pewności, że jedzenie jest przebadane kilkanaście razy przed trafieniem do sklepu i na stół. Oczywiście jedzenie uliczne, zwłaszcza w krajach azjatyckich, w Chinach, w Korei kusi, jednak nie można dać się ponieść całkowicie, jeśli widzi się, że przynajmniej minimalne warunki sanitarne nie są spełnione. Nie jest to żaden przejaw snobizmu, lecz dbałość o własne zdrowie. Wyjeżdżając poza swój kraj trzeba być przygotowanym na to, że jest się narażonym na problemy zdrowotne, których wcześniej się nie planowało. Wynika to ze zmiany klimatu, sposobu jedzenia, stresu związanego z podrożą. Dlatego warto przestrzegać podstawowych zasad higienicznych i myć ręce przed i po posiłku, używać tylko przegotowanej wody, nie pić jej z lokalnych rzek, ponieważ mogą być zanieczyszczone, upewniać się, że jedzenie jest przygotowywane w miarę czystych warunkach. Niekoniecznie sterylnych niczym w laboratorium, jednak na tyle czystych, żeby po zjedzeniu pysznie wyglądających smakołyków chińskich nie zaszyć się na tydzień w ubikacji.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.