Jesteś tutaj: hotelhr.pl > Państwa > Piękna Austria

Restauracja czeska

Jednym z najbardziej znanych dań kuchni czeskiej są knedliczki. Dzięki nim kuchnia naszych południowych sąsiadów jest rozpoznawalna i znana, a każdy, kto wybiera się na wycieczkę do Czech wie, że powinien spróbować tego konkretnego dania. Knedliczki przypominają nieco kluski na parze, pokrojone na plasterki. Wykonane są z podobnego ciasta, choć nieco twardszego, jednak sam sposób przygotowania – na parze jest podobny i zapewnia daniu odpowiednią miękkość oraz smak. Powoduje to, że jedząc je ma się wrażenie, że je się świeżą bułeczkę oblepioną sosem. Sosem, ponieważ knedliczki podaje się tylko z nim. Jest to sos mięsny, z kawałkami dobrej jakości mięsa, najlepiej wieprzowego lub wołowego, chociaż dla osób wolących lżejsze mięsiwo znajdzie się również coś z indyka. Sos leje się bezpośrednio na knedliczki albo obok nich. Niektórzy uzupełniają sosem głęboki talerz, a następnie na boku układają 3-4 kawałki knedliczków niczym ozdobę. Ma to swój sens, ponieważ knedliczkami można ścierać sos z talerza. Im bardziej są nim nasączone, tym lepiej smakują. Surówka nie jest w daniu koniecznością, zwłaszcza że Czesi nie są przesadnie chętni jedzeniu warzyw i czasami surówka zamiast być smacznym dodatkiem, szkodzi daniu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.