Jesteś tutaj: hotelhr.pl > Zasady pakowania > Plecaki na wycieczki

Restauracja indyjska

Kuchnia indyjska jest znana przede wszystkim jako kuchnia ostra, wyrazista, która jadają przede wszystkim ci, którzy nie mają problemów z pochłanianiem dużej ilości ostrych przypraw. Z pewnością nie jest to całkowicie bezzasadne, ponieważ Indie są największym producentem papryczek chilli. Chilli z kolei jest niezwykle ostrym dodatkiem i już niewielka jego ilość potrafi sprawić, że język płonie. Poza chilli niezwykle popularne jest curry. Jest to sos z mięsa, warzyw albo ryb, który doprawiany jest mieszanką korzenną. Stanowi jedną z popularniejszych potraw w Indiach, którą jadają tubylcy, a turyści chętnie próbują, chcąc poznać prawdziwie hinduski smak. Dodatkiem do curry jest przede wszystkim pieczywo m.in. chapali albo ryż, który sprawia że curry staje się sycącym obiadem na cały dzień. Pieczywo w Indiach odgrywa niebagatelną rolę i często przyjmuje postać okrągłych, dużych placków, na które nakładane są warzywa albo mięso, oczywiście oprószone ostrymi przyprawami. Jedną z takich potraw jest thali – mięso z dodatkiem mocno doprawionych warzyw strączkowych, które są podawane w kilku miskach na szerokiej tacce. Dodatkiem do tej potrawy jest tradycyjnie ryż.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.