Jesteś tu: turystyczneobiekty.pl > Podróże po Azji > Tradycja i nowoczesność – Seul

Restauracja niemiecka

Kuchnia niemiecka bywa w Polsce naznaczona szkodliwymi stereotypami. Wielu osobom, które nie zgłębiły tematu wydaje się, że to jedynie kiełbasa, kapusta, piwo i ziemniaki, co nie jest prawdą. Owszem takie połączenia występują, gdyż kuchnia niemiecka jest bogata, obfita i ma za zadanie sycić jedzącego, jednak nie tylko to ją charakteryzuje. Przez wieki niemiecka kuchnia była poddawana i nadal jest poddawana licznym wpływom zewnętrznych: czeskim, holenderskim, greckim, słowiańskim, tureckim, z czego czerpała wiele i co wyraża się wieloma ciekawymi daniami. Ziemniaki są podawane najczęściej, lecz równie często można spotkać knedliczki. Są jadane podobnie jak w Czechach lub w zupie. Jedną z najciekawszych potraw niemieckich jest właśnie zupa z kedliczkami, bardzo smaczna i sycąca. Charakterystyczne jest również dosładzanie potraw obiadowych, co nie jest spotykane w każdym rodzaju kuchni, a w przypadku niemieckiej świadczy głównie o wpływach słowiańskich na codzienne gotowanie. Nie można przy tym nie wspomnieć o doskonałych tortach niemieckich, wśród których za najsmaczniejszy uchodzi tort czekoladowo-wiśniowy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany ażeby zostawić komentarz.