Jesteś tutaj: hotelhr.pl > Zasady pakowania > Plecaki na wycieczki

Świeże wypieki i ciasta

Desery to jedne z najlepszych sposobów na poznanie lubianych smaków w danym kraju. Nie inaczej jest w Czechach, gdzie triumfy święci ciasto zwane trdelnik. Nie jest to deser całkowicie rodzimy w Czechach, ponieważ przedostał się do czeskiej kuchni ze Słowacji, choć już kilka wieków temu. Obecnie stanowi stały element na festynach, jarmarkach, a także na co dzień, ponieważ jest sprzedawany w niewielkich budkach, z coraz bardziej wymyślnymi dodatkowy. Podstawowe ciastko jest wykonywane z grillowanego ciasta nawijanego na gruby kij. Ciasto jest grillowane i posypywane cukrem wymieszanym z migdałami i tak przypiekane aż do zarumienienia się na intensywnie brązowy kolor. Obecnie deser rozwinął się i zaczął wzbogacać w nowe dodatki, zwłaszcza w większych miastach, takich jak Praga, co wynika z potrzeb turystów. Poza podstawową wersją są jeszcze ciastka trdelnik z czekoladą, z owocami, z lodami, z polewami owocowymi, jednak niezaprzeczalnie najlepsza jest pachnąca migdałami wersja podstawowa. Chrupiąca w ustach, słodka, którą można popić mocną kawą.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.